7 Ocak 2012 Cumartesi

Coco Chanel 'in dairesi


Öncelikle Coco Chanel kimdir?
Herkes Chanel markasını bilir ama onun kim olduğunu, hayatını bilmez o yüzden hem genel kültür olması açısından hayatını da yazıyım dedim :)

Fransız Modacı Gabrielle Bonheur Chanel

Gabrielle 1883 yılında Güney Fransa’nın Samour şehrinde doğdu. Fakir bir ailenin kızıydı. Kendisi dahil olmak üzere 6 çocuklu bir seyyar tüccar baba ile annenin çocuğuydu. Doğumundan sonra nüfus kaydı, ismini heceleyemeyen görevlilerce Chasnel olarak yapıldı. Bu hatadan dolayı Gabriel ün saldığında biografi yazarları kendisinin geçmişine ulaşmakta oldukça zorlandı.

Annesini tüberkulozdan kaybettiğinde, Chanel 12 yaşındaydı. Babası da para kazanmak ve ailenin geçimini sürdürebilmek için evden ayrılınca, Chanel öksüzler yurduna yerleşti. Dikiş dikmeyi ilk burada öğrendi. Bayramlarda ve tatillerde yakın aile dostlarını ve akrabalarını ziyarete gitti. 18′in geldiğinde yurttan ayrılan Chanel, mahalli bir terzide kendine iş buldu.
1905 ile 1908 yılları arasında, kısa bir süre içinde olsa, şarkıcı olarak çalıştı. “Coco” lakabını bu dönemde, kardeşine söylediği şarkıda geçen Coco isminden aldı.

1910 yılında ilk dükkanını açtı. Ancak, sadece şapka, ceket ve yağmurluk sattığı bu dükkanın iflas etmesi çok uzun sürmedi.



1913 yılında yeni butiğini açtı. Normandiya Deauville’deki butiği bu defa Fransız hanımlar arasında çok tutuldu. Müşterileri özellikle şapkalarına hayrandılar. Zamanla birden fazla butik açtı; 1917 itibariyle kendisi için çalışan 300’den fazla terzisi vardı.
Chanel yıllarca korseler içine sıkılmaktan duyduğu rahatsızlığı, kadın giyim ürün grubuna yansıttı. Dökümlü ama elegan etek-ceket ve pantolon takımları, tulumlar yarattı. Birinci Dünya Savaşı’nda pek çok Fransız kadını bu yeni moda anlayışını kabul edilmişti: Kadınlar erkek için değil, kendileri için giyiniyorlardı.

1921′de Chanel No.5 adıyla, kendi adını verdiği ilk parfümü yarattı. “5” rakamı ise onun uğurlu rakamıydı. Öyle ki, Coco yeni koleksiyonlarını bile her ayın 5’inde çıkarırdı. Parfümün lansmanı 1922 yılında yapıldı. 1924’te Pierre Werthaimer parfüm yapımında %70 payla Coco’ya ortak oldu. Bu ortaklık bugün halen devam etmektedir.
1939′da ikinci Dünya Savaşı başladıktan sonra, moda için uygunsuz bir zaman dilimi başladı. Coco butiklerini kapattı ve Ritz Carlton’a taşındı.
1954’te Paris’e geri döndüğünde Pierre Wertheimer’de marka üzerinde daha fazla hak sahibi olmak şartıyla, Coco’ya bu dönemde finansal destek verdi.
1971′de Ritz Carlton’daki odasında vefat etti. Ölümüne değin çalışmaya devam etti.




Gabrielle ‘Coco’ Chanel tam otuz dokuz sene önce hayata gözlerini yummasına rağmen, Chanel efsanesi hala devam ediyor. Moda tarihini rahatlıkla Chanel öncesi ve Chanel sonrası diye ikiye ayırabiliriz.

Chanel, kadınları yüzyıllardır mahkum oldukları korselerden kurtararak onlara rahatlıktan ödün vermeden de şık olunabileceğini öğretti. Chanel’den önce siyah sadece cenazeler için kullanılan bir renkken, Chanel’in cesur yaklaşımıyla siyah, kadınların şık olmak için başvurdukları bir renk haline geldi.

Chanel moda tasarımcısı olmanın çok ötesinde bir tarz yaratıcısıydı.

Kapanışı da Coco Chanel'in meşhur sözleriyle yapıyım...


xoxo
It Girl Nirvana

2 yorum:

sosyetepazarimm.blogspot.com dedi ki...

sana çok teşekkür etmek istiyorum harika hazırlamışsın :) Büyük İnsan Atatürk, ordu kıyafetlerinide chanel tasarlattırmıştır :)

Nirvana. dedi ki...

Ben teşekkür ederim beğenmenize sevindim :) oo bu süper :)